Primii pași în online streaming: cum functioneaza live streaming-ul?

Events Live Streaming

Primii pași în online streaming: cum functioneaza live streaming-ul?

26 martie 2020 Fără categorie 0
live

Ceea ce în mod tradițional oferea doar televiziunea, cu costuri de producție și resurse uriașe alocate, de la echipament, echipă și până la licențe, conexiunea cu satelitul, astăzi putem obține cu un singur click sau mai degrabă un tap, dintr-o aplicație aflată pe telefonul mobil. Și de aici se țese o nouă poveste, cu capitole și grade de dificultate, pentru ca odată cu posibilitățile, au crescut și necesitățile de comunicare live online.

Există așadar, câteva tipuri de activități care se folosesc de transmisiile în direct și fiecare dintre ele lucrează cel mai bine în anumite configurații de echipament. Așa că, hai să vedem care sunt acestea: Vlogging. Video log, sau Vlog, așa cum este numit în comunitate, este o formă de comunicare liberă, cu puține spre deloc reguli de realizare din punct de vedere tehnic (poate doar imagine în focus și sunet de nivel eficient), care beneficiază maxim de conceptul de live. În realitate, nu este neapărat nevoie să ai un canal cu milioane de abonați pe Youtube, nici măcar să ai un canal, ci oricine face un scurt live pe Facebook, Instagram ș.a.m.d, face vlog. Și într-adevăr, mulți vloggeri profesioniști de aici încep: un smartphone și un selfie stick conectate la contul de Social Media și gata: live!

Nimic rău în asta, nu îți cumperi cea mai nouă mașină de curse dacă încă te lămurești cum se manevrează corect un kart. Însă în scurt timp, dacă în continuare te lansezi în eter și ai comunicări suficient de dese, vei ajunge să îți dorești atât o calitate mai bună a imaginii, cât și a sunetului, plus versatilitate în ceea ce privește încadrările, efectele de culoare sau chiar numărul de camere. Să fim serioși, telefonul mobil este uimitor: îl scoți din buzunar, faci cu el câteva zeci de activități și îl bagi înapoi, magic. Însă ce te faci dacă ai nevoie de zoom ca sp arăți în live-ul tău numai prim planul, dar și balconul decorat frumos de la etajul 7? Sau dacă în loc de un simplu selfie-vlog, vrei să faci un interviu cu invitați?

Atunci te vei gândi la o soluție care să te ajute în aceste direcții. Noi îți recomandăm să citești despre (poti sa vizitezi magazinul F64) aparatele foto compacte și cele mirrorless. Din punct de vedere al versatilității, sunt cu câteva clase peste smartphone, din câteva motive:

  • Au zoom optic (generos unele) sau chiar obiective interschimbabile (mirrorless, DSLR),
  • Unele au posibilitatea conectării de microfon extern/lavalieră,
  • Permit setări de culoare, focus și diafragmă (separarea subiectului de fundal),
  • Datorită senzorului mai mare, imaginea este de calitate mai bună,
  • Se comportă mult mai bine în condiții de lumină slabă (noaptea, spații închise etc).

Avantajul este că și acestea sunt destul de reduse ca dimensiune, portabile și ușor de utilizat. Singurul aspect care complică lucrurile este că pentru a transmite live, au nevoie de ajutor extren, sub forma fie a unui encoder video, fie a unei plăci de captură conectate la un computer cu acces la internet.

Și pentru că sunetul reprezintă o foarte importantă variabilă în orice comunicare video, este important să utilizezi un microfon adecvat. Desigur, toate camerele au un microfon încorporat, unele dintre ele chiar sunt dotate cu unul de calitate decentă, însă calitatea percepută de consumator depinde nu doar de nivelul unui echipament, ci și de utilizarea unuia potrivit pentru situația în care ne aflăm. Revenind la situația interviului, microfonul ambiental (omnidirecțional) al camerei sau telefonului o să capteze probabil vocile personajelor, dar nu va distinge între acestea și camionul care claxonează în fundal sau trecătorii ce conversează pe stradă.

De aceea indicat este să utilizezi fie un microfon direcțional așezat direct pe cameră (dar care limitează distanța permisă față de subiect la câțiva metri), unul dinamic pe care să îl îndrepți către cel intervievat, fie lavalieră pentru fiecare din cei ce vorbesc. Captând sunetul direct la sursă, cu un microfon adecvat, zgomotul din fundal va fi minimizat și vocile se vor auzi clar și coerent, indiferent de situație. Un alt factor important este sursa de lumină: cea naturală este plăcută și noi oamenii simțim nevoia de naturalețe, deci am putea fi tentați să vrem să ne bucurăm de asta, ignorând anumite aspecte. Din păcate, pe lângă schimbări neprevăzute (care s-ar putea să strice un cadru altfel bun), s-ar putea să nu fie suficientă (poate filmăm la apus afară sau chiar noaptea) și nici poziționată așa cum ne interesează. Și aici există soluții construite special pentru astfel de situații, precum lămpile portabile, se alimentează cu acumulatori/baterii și care pot face diferența deși ocupă doar un spațiu modest în trusă.

live

Dar dincolo de partea de echipamente, cum publicam stream-ul?

Servicii noastre de streaming permit transmiterea live pe situl propriu cat si redistribuirea automata cu notificarea pe platformele Facebook, Youtube si Periscope.

Ne puteti contacta pentru oferta de pret.